Heinrich Schütz: Joulutarina


Espoon barokin perinteinen joulukonsertti
ma 30.12. klo 19
Espoon tuomiokirkko


Niilo Erkkilä, evankelista/tenori
Wilhelmína Tómasdóttir, enkeli/sopraano
Veikko Vallinoja, Herodes/basso
Susanna Moliski, sopraano
Teppo Lampela, altto
Joonatan Pylkkönen, tenori

Espoon barokin orkesteri:
Anna-Maaria Oramo, urut ja musiikinjohto
Kirsti Apajalahti, viulu
Anna Pohjola, viulu
Elina Mattila, sello
Sofia Fernholm, nokkahuilu
Petri Arvo, nokkahuilu ja fagotti
Otto Korhonen, trumpetti
Hanna Pajalahti, trumpetti
Mait Peterson, alttopasuuna
Jan Takolander, tenoripasuuna
Mikko Ikäheimo, luuttu

Juulia Tapola, ohjaus
Lotta Aakko, tanssi ja koreografia

Vapaa pääsy, ohjelma 20 €

Espoon barokin perinteisessä välipäivien joulukonsertissa kuullaan tänä vuonna Heinrich Schützin Joulutarina (Historia der Geburt Jesu Christi). Teos kantaesitettiin todennäköisesti vuonna 1660 Dresdenissä säveltäjän ollessa 75-vuotias. Se jakaantuu osioihin, joiden aiheita ovat Jeesuksen syntymä, Enkelin puhuminen paimenille kedolla, Idän tietäjät, Pako Egyptiin, Betlehemin lastenmurha ja Paluu Egyptistä. Juulia Tapolan ohjauksen ja Lotta Aakon koreografian myötä tarinasta tulee kuulijalle elävä. Espoon barokin orkesterissa kuullaan monenlaista sointiväriä kun kokoonpanossa on trumpetteja, pasuunoita, viuluja, fagotti, nokkahuiluja, luuttu, sello ja urku. Musiikin johtaa Anna-Maaria Oramo.

Tenori Niilo Erkkilä viimeistelee maisteriopintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Rabbe Österholmin johdolla. Häntä kuullaan usein Bachin kirkkomusiikkiteosten evankelistana. Niilo on kokenut ensemble-laulaja ja on näistä ansioistaan palkittu mm. kansainvälisellä Grammy- sekä kotimaisella Emma-palkinnolla. Vapaa-ajallaan hän ulkoilee ja katsoo NHL-koosteita aamukahvilla.
 
Turkulais-islantilainen sopraano Wilhelmína Tómasdóttir on monipuolinen laulaja, joka on elementissään lavalla. Oopperalavoilla häntä on nähty viimeksi mm. Sandrinan (Mozart: La finta giardiniera, 2024), Marian (Räsänen: Viimeinen lautta, 2023) ja Amoren (Monteverdi: L’incoronazione di Poppea, 2023) rooleissa. Oopperan ohella Wilhelmína nauttii lied-, oratorio- ja barokkimusiikista ja vapaa-ajallaan hän tykkää ratkoa ristikoita ja juoda teetä.

Helsinkiläinen baritoni Veikko Vallinoja tunnetaan monipuolisena, tekstilähtöisenä laulajana, jonka miellyttävän värinen ääni taipuu monensävyiseen tarinankerrontaan. Hän sai toisen palkinnon Lappeenrannan laulukilpailussa 2023 sijoittuen miesten sarjan parhaaksi. Veikko on kysytty solisti konsertti- ja kirkkomusiikkiteoksissa ja on esiintynyt useiden maamme orkestereiden ja kuorojen, viimeisimpänä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Barokkimusiikki on erityisen lähellä Veikon sydäntä, ja syksyllä 2023 hän perusti ystäviensä kanssa Bach Collegium Helsingin tarkoituksenaan tuoda esille ja esittää J. S. Bachin kantaatteja. Hän viimeistelee parhaillaan opintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, jossa hänen opettajiaan ovat olleet Erkki Rajamäki ja Hannu Niemelä.

Sopraano Susanna Moliski on helsinkiläinen kuoro- ja yhtyelaulaja. Viimeisen vuosikymmenen aikana hän on opiskellut ja esittänyt musiikkia enimmäkseen toisessa kotimaassaan Yhdysvalloissa, jossa hän asui vuodesta 2004 ennen muuttoaan takaisin Suomeen vuonna 2021. Tällä hetkellä Susanna on aktiivinen jäsen pääkaupunkiseudun musiikkielämässä ja hän esiintyy säännöllisesti sekä kuorojen ja yhtyeiden riveissä että solistina. Tärkeimpinä kokoonpanoista mainittakoon turkulainen Key Ensemble ja renessanssimusiikkiin keskittynyt Vokaaliyhtye Uoma.

Teppo Lampela esiintyy sekä kontratenori- että barotoniäänellään, toimii kuoronjohtajana ja äänenmuodostajana sekä valmentaa musiikin muotoilussa.

Joonatan Pylkkönen on Helsingin Konservatoriolta vastavalmistunut tenori. Opettajanaan hänellä on Tehi Sulonen-Georgi. Laulun Joonatan aloitti pikkupoikana Cantores Minoresin riveistä ja sieltä on hänen kuoro- ja solistinen laulunsa jatkanut kasvuaan. Vapaa-ajalla Joonatan tykkää rakentaa palapelejä.

Anna-Maaria Oramo on kansainvälisesti esiintyvä musiikinjohtaja, cembalisti ja laulaja. Cembalistina Anna-Maaria on konsertoinut vuodesta 2003 ympäri maailmaa solistina sekä Helsingin Barokkiorkesterin, Orfeo 55 ja Ensemble Matheus’n jäsenenä ja osallistunut useisiin kansainvälisesti palkittuihin levytyksiin, myös solistiosuuksin (mm. Diapason d’Or 2020). Anna-Maaria on myös Suomalaisen barokkiorkesterin vakituinen muusikko. Hän on lisäksi tehnyt yhteistyötä kymmenien eri orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa kotimaassa ja ulkomailla. Anna-Maaria on myös tehnyt useita radio- ja televisionahoituksia YLE:lle ja ARTE:lle. Hänen työskentelyään tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Juulia Tapola (FM, laulupedagogi) on monipuolinen oopperaohjaaja. Hän on ohjannut yli 50 oopperateosta, kymmeniä konserttidramatisointeja ja kirjoittanut librettoja. Hän toimii myös pedagogina ja opettaa näyttämöilmaisua laulajille mm. Oopperalaboratoriossa, Sibelius-Akatemiassa, Metropoliassa ja Helsingin Konservatoriossa. Hän on myös toiminut lasten oopperayhdistys KLAPS klassista lapsille ry:n tuottajana ja taiteellisena johtajana. Juulian työskentelyä tukee Alfred Kordelinin säätiö.

Lotta Aakko on monipuolinen esiintyvä taiteilija, joka keskittyy tällä hetkellä fyysisen ilmaisun kehittämiseen ja opiskelee tanssialan perustutkinnossa Lapin urheiluopistossa. Tanssikokemusta on kertynyt balettiharrastuksen lisäksi musiikkiteatteriopintojen yhteydessä Liettuan musiikki- ja teatteriakatemiassa, sekä Barcelonan taideinstituutissa. Lotta on valmistunut musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulusta 2023 pääaineenaan klassinen laulu. Vuodesta 2021 alkaen hän on myös työskennellyt näyttelijänä Oululaisen Teatteri Saagan tuotannoissa.